Vizita la doctor este de cele mai multe ori un eveniment resimțit stresant atât pentru copil cât și pentru părinți. Nu sunt puține situațiile când părinții părăsesc cabinetul în brațe cu un copil speriat care are lacrimi în ochi și nu știu ce să mai facă pentru al liniști.

Este adevărat că primele vizite la doctor nu sunt deloc ușoare și pot fi o provocare pentru orice familie. Primul consult la medicul oftalmolog nu face o excepție, mai ales că de multe ori este necesară instilarea de picături la nivelul ochilor care pot provoca senzații neplăcute: usturime, lăcrimare, vedere încețoșată.

Din această cauză este indicat să se ia toate măsurile pentru a-i ușura micului pacient această experiență și pentru a o transforma dacă nu într-una plăcută, măcar într-una agreabilă. Există mai multe sfaturi pe care părinții le pot urma pentru a-i crește copilului capacitatea de colaborare și pentru a-l face să se întoarcă la medicul oftalmolog cu zâmbetul pe buze data viitoare.

1. Pregătește-te din timp.

Oferă-i explicații și detalii despre cum se va desfășura consultul Dacă este ceva ce avem în comun toți oamenii, aceea este frica de necunoscut și de neprevăzut. Cu o săptâmănă sau câteva zile înainte de vizita la medic, povestește-i copilului tău unde veți merge. Interesează-te despre cum se desfăsoară consultul și oferă-i cât mai multe detalii.

Spune-i că va sta pe un scaun unde va recunoaște imagini, că îi vor fi examinați ochii la mai multe aparate, că i se va pune o lumină în ochi care poate deranja și mai ales că este posibil să i se instileze picături în ochi care pot ustura.

2. Fii deschis și spune-i adevărul.

De multe ori, noi, oamenii mari, avem impresia că nu are rost să le explicăm copiilor lucruri pentru că sunt prea mici și nu pot înțelege. Complet fals.

Ei sunt atenți și receptivi la fiecare cuvânt și gest de-al nostru. Fii deschis complet în fața lui și spune-i adevărul pentru a-i consolida încrederea și pentru a-l face să revină și data viitoare la consult. Dacă va știi la ce să se aștepte, va suporta toată experiența mult mai ușor. 

3. Jucați-vă împreună făcând schimb de roluri.

Repetă-i copilului tău aceste informații în fiecare zi până la consult și în ziua consultului. Ba chiar mai mult, puneți teoria în practică . Jucați-vă de-a doctorul și de-a pacientul.

Apoi faceți schimb. Implicați în micul vostru „cabinet” de acasă și alți pacienți de pluș. Acoperiți-le ochii pe rând, puneți-le o lumină în ochi și nu uitați de examenul cu picături pentru a-i examina mai bine. S-ar putea ca micuțul/a să își intre bine în rol și să se strecoare ușor o pasiune pentru o viitoare carieră.

4. Asigură-te că la momentul consultului are satisfăcute toate nevoile de baza

Un consult oftalmologic se desfășoară ușor cu un copil liniștit, curios și răbdător. El nu va fi capabil să manifeste aceste stări dacă îi va fi foame, sete, somn sau dacă nu are satisfăcute nevoile psihologice de bază precum conectarea, autonomia sau competența.

Copilul are nevoie să se simtă implicat în decizia de a merge la medic și să își dorească acest lucru. De asemenea, are nevoie să simtă că părintele care îl însoțește la consult este alături de el și prezent 100%.

5. Fii empatic cu copilul tău

Încearcă să îi înțelegi stările când îți spune că îi e frică, că îl doare și să eviți replici de genul „Pentru atât plângi?”, „ Nu are de ce să-ți fie frică”, „Fii curajos, este o nimica toată!” „ Nu mai plânge, ce ești tu fetiță?” sau „O fată așa frumoasă să se comporte așa?”. În schimb încearcă să îl faci să îți spună ce simte, să îi confirm că îl înțelegi spunându-i „Știu că îție este frică de picături.

Și pe mine m-au usturat ochii când mi le-am pus. Partea bună este că durerea dispare în câteva secunde. Sunt aici lângă tine pentru o îmbrățișare. Cînd te simți pregătit/ă arată-mi ochiul în care să îți punem prima picătură”.

6. Oferă-i șansa de a lua propriile deczizii

Explică-i copilului tău de la început de posibiltatea purtării unei perechi de ochelari care o să-l ajute să vadă mai clar după consult. Lasă-l pe el să își aleagă ramele pe care le va purta.

Ochelarii sunt și un obiect de vestimentație care contribuie la crearea propriului stil. Nu contează că tu ai altă părere ca părinte. În plus, dacă lui îi vor plăcea și îi va considera că îi stau bine, îi va purta cu plăcere.

7. Și nu în ultimul rând, fii optimist

Vorbește-i despre medicul oftalmolog și despre consult cu entuziasm. Spune-i că va fi o experiență grozavă în care vă veți juca tot felul de jocuri, veți face întreceri cu cine poate să stea cel mai mult cu ochii deschiși sau cine poate să urmărească mai mult o țintă.

Pregătește-te la tine cu jucării în cazul în care va trebui să așteptați. Și nu ar strica chiar o jucărie noua pentru mai mult entuziasm. Acestea fiind spuse, mult curaj părinților și copiilor la prima vizită la oftalmolog!

Dr. Podeanu Ioana, Medic oftalmolog